Rosornas färger & betydelse – Naturliga Rosfärger

Dela

Naturens skönhet, kärlekens symbol & delikata doft.

Rosen är den skönaste och sötaste av alla blommor. Som om naturen uttömt all sin skicklighet i de delikata färgerna och doften som den graciöst skänkt rosen. Rosen är ett emblem för kärlek, det viktigaste och mest universella av våra passioner. Rosen har länge varit en universell känd symbol för kärlek och passion, och dess innebörd lever kvar än idag.

Det pryder hela jorden, tolken av alla våra känslor och minglar med våra glädjen och festligheter. Historiskt har blommor, med rosor i framfarten använts för att förmedla de många olika känslorna vi kan ha för varandra. Vill du förmedla något utan att säga det med ord, är rosor ett perfekt sätt att ge någon ett lyft i vardagen. Vanligast är att man har svårt att uttrycka sig, vare sig man vill förmedla “jag älskar dig” eller säga “förlåt”.

Rosornas färger

"Roses are Red, Violets are Blue, choose the color that best represents You."

Rosen växer naturligt i många olika färger. Den vanligaste färgen för rosor är röd – naturligtvis. Trots de många olika färgerna, kan man genom att färga den vita rosen svart, blå eller i en annan färgkombination och ton. Det är i denna syntetiska process* man kreativt kan ta fram andra färger som inte växer naturligt. Utöver röd är favoritfärgerna gul, rosa, och vit. Rosor kan även finnas i färger som lila, vinröd, orange, svart, blå, grön och Persika. Enligt den viktorianska traditionen ju mörkare rosens färg, desto djupare är passionen. Nedan görs en skildring mellan de olika färgerna samt vilka tillfällen varje färg är utmärkt för.

Röd ros

”Love Triumphant”

Står för Kärlek, Passion & lust. Ett utmärkt val för romantiska tillfällen. En ensam ros säger “Jag älskar dig” men går även till att förmedla tankar utanför romantiska kontexter om mod och gratulationer.

Röda rosens popularitet är så stor att den kan uppfattas som o-originell då den blivit som en alla hjärtans dag kliché. Dyrare priser som följer med den ökade efterfrågan under denna högtid.

Vill du köpa röda rosor men osäker till vilka tillfällen?

Bortsett från alla hjärtans dag är röda rosor perfekt till födelsedagar och årsdagar till närstående. Även bröllop, på brudbuketter pga. deras konnotation av en kärlek som är både evig och passionerad.

Visste du att…

I USA är alla hjärtans dag den största för blomsterhandlare och köp av blommor. Andra efter Jul / Hanukka i spenderade dollar.

Vit ros

 ”A heart unacquainted with love”

vita-rosor

Den vita rosen har en varierande och bred symbolik. Den symboliserar i huvudsak oskuldhet, renhet och lojalitet. Den kan även symbolisera andlighet, vördnad och en ny början. Vita rosor är utmärkt för yngre kvinnor och tjejer som ännu inte har känt en djupgående och passionerad kärlek. Minns du “ju mörkare färgen är, desto djupare passionen”? Det är aningen vilseledande då även vit kan symbolisera själ-djup kärlek och representerar även giftermål.

Vill du köpa vita rosor men osäker till vilka tillfällen?

Den är bäst för andliga händelser som dop, bröllop och begravningar.

Gul ros

”Infidelity”

Gul är en intressant färg på rosor. Gula rosor har gått från att symbolisera svartsjuka, till vänskap och platoniska relationer. Man brukade använda gula rosor för att anklaga mottagaren för otrohet. Inget glatt budskap direkt, men med den nya betydelsen idag är gula rosor bra när man vill heja fram eller gratulera en nära vän. Men var försiktig med denna färg, undvik att skicka till någon du har ett romantiskt intresse för. När du skickar till en vän förmedlar du ett budskap av glädje, omtänksamhet och platonisk affektion.

Rosa ros

”Grace”

Skönheten bakom rosen bild rosa rosor

Rosa färg är mycket mångsidig och kan användas till nästa alla tillfällen där blommor är lämpliga. Symboliserar främst, beundran, elegans, värdighet, oskuld, och tacksamhet. Olika toner av rosa kan ge olika meningar. Ljusare rosa toner står för elegans och charm. Djupare toner av rosa symboliserar tacksamhet.

När ska jag välja rosa rosor?

Den rosa rosen förmedlar antingen budskap av romantisk eller platonisk karaktär. Ljusare rosa är ett bra val i början på en romans, när röda rosor kan uppfattas som någorlunda för intensivt. Du vill ju inte skrämma iväg din partner för tidigt (love). Det går även att skicka rosa till en vän för att säga grattis eller i uppmuntrings syfte.

Förtydliga ditt budskap med rosor.

Vi hjälper dig hitta den mest passande kombinationen av rosor till vilket tillfälle som helst.

Kontext är allt. Tänk på hur din gest med rosor kommer att tolkas under de olika omständigheterna.

Läsa mer om rosor?

Vi har ett tidagare inlägg om vad evighetsrosor är och hur processen går till från skörd hem till dig. Du kan på vår hemsida läsa om våra mycket enkla skötsel råd. Det är 3 enkla steg att följa för att hålla dina evighetsrosor i toppskick. Annars kan du läsa 10 intressant fakta om rosor.